Ananasowa nalewka

ANANAS (Ananas satiuus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozor­nych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mię­sistą osią owocostanu. Ma wy­gląd mięsistej szyszki opatrzo­nej czubem liści. Zawiera cukry, witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ana­nas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i za­wiązać sznurkiem. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Stój szczelnie zamknąć, posta­wić w zimnym i ęiemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z trzech czwartych litra wody i ćwierci kilograma cukru przygotować syrop cukrowy.

W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać , ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać i wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez pól roku trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

DZIAŁANIE:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psy­chicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

DAWKOWANIE:

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

Comments

comments