Bakłażany z bazylią  i mozzarellą

Spread the love

Bakłażany z bazylią  i mozzarellą
2 duże bakłażany
20 dag mozzarelli
2 pomidory
16 dużych liści bazylii
2 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz
do przybrania:
listki bazylii
orzeszki piniowe
na sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczk balsamicznego octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka przecieru pomidorowego


Sposób wykonania :

Bakłażany pokrój wzdłuż na jak najcieńsze plastry.
Wrzuć je do garnka z osoloną , wrzącą wodą i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij i osusz
starannie.

Gomółkę mozzarelli pokrój na 8 plasterków, podobnie pomidory.
Dwa plastry bakłażana połóż na krzyż, w środku umieść plasterek pomidora.
Posyp solą i pieprzem, przykryj liściem bazylii i kawałeczkiem mozzarelli.
Ser też posól, popieprz i przykryj ziołowym liściem.
Zawiń brzegi bakłażana w zgrabną paczuszkę , "sklej" oliwą i pozostaw na 20 minut w
chłodnym miejscu.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Na rozgrzanym grillu piecz każdą z "walizek" oko o 5 minut z każdej strony, a staną
się złoto żółte.

Oblej sosem i udekoruj listkami bazylii i orzeszkami pinii.

Dodaj komentarz