Barszcz czerwony czysty (Wigilia)

Barszcz czerwony czysty (Wigilia)

kwas buraczany
·  1 kg buraków
·  1 kromka suchego razowego chleba
·  3 ząbki czosnku
·  1 łyżeczka kminku
·  szczypta cukru
·  3 łyżeczki soli
barszcz
·  50 dag buraków
·  1 porcja włoszczyzny
·  3 szklanki kwasu buraczanego
·  2 – 3 suszone grzyby
·  2 ząbki czosnku
·  3 ziarna ziela angielskiego
·  1 liść laurowy
·  cukier
·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Przygotować kwas: buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do garnka, a następnie zalać 3 l letniej przegotowanej wody.
Czosnek obrać, przekroić na pół i wraz z kminkiem, solą i cukrem oraz kromką chleba dodać do buraków.
Garnek przykryć i zostawić na 5 dni w ciepłym miejscu.

Comments

comments