Barszcz świąteczny (Podlasie) 

Barszcz świąteczny (Podlasie) 


 

·  50 dag buraków ćwikłowych

·  litr rosołu z wołowiny

·  3 dag grzybów

·  kawałek skórki z chleba razowego

·  2 żółtka

·  8 dag rodzynków

·  ząbek czosnku

·  ziele angielskie

·  liść laurowy

·  lubczyk

·  tymianek

·  sok z cytryny

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Buraki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w części rosołu.
Grzyby namoczyć kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie.
Do garnka z burakami dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, wlać pozostały rosół, wywar z grzybów i zagotować.
Następnie barszcz przecedzić, dodać grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaciągnąć żółtkami, doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z grzankami.

Comments

comments