Bigos sztygarski

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

250 g wołowiny

250 g wieprzowiny (od szynki)

250 g piersi kurczaka

250 g kiełbasy np. śląska

3 surowe i starte na drobnej tarce ziemniaki

125 m l czerwonego wytrawnego wina

3 cebule

125 g powideł śliwkowych

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sol

pieprz

liść laurowy

gałka muszkatołowa

ewentualnie 2 -3 świeże grzyby

smalec

papryka w proszku

Gotujemy kapustę na półmiękko. Wszystkie k awałki
mięs kroimy w kostkę i smażymy z posiekaną cebulą
na smalcu. Dolewamy wodę i dusimy aż do
miękkości. Kapustę odcedzamy i łączymy z mięsem,
podgotowujemy, a następnie dorzucamy: paprykę,
koncentrat pomidorowy, liść laurowy, powidła,
starte ziemniaki oraz sol, pieprz i gałkę
muszkatołową. Zagotowujemy i na końcu wlewamy wino.

Comments

comments

Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia. Dodaj do ulubionych permalink.