Budyń jaglany

 

Budyń jaglany

4 porcje
250 kcal/porcja
deser bezglutenowy,
bezmleczny

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki wody
szczypta soli

1/2 szklanki mleka kokosowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
4 jabłka

1/3 szklanki płatków migdałów

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, na małym ogniu, najlepiej bez dodatku wody, aż staną się miękkie.

Migdały prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.

Kaszę gotujemy w wodzie ze szczyptą soli ok. 10-15 minut, aż całkowicie się roz­gotuje. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz cukier. Zdejmuje­my z gazu i całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Budyń nakładamy do mi­seczek. Dodajemy po dużej łyżce uduszonych jabłek i posypujemy prażonymi migdałami.

 

Comments

comments