Chałwa-nie chałwa

Chałwa-nie chałwa

30 porcji
45 kcal/porcja
deser bezglutenowy,
bezcukrowy,
bezmleczny

100 g daktyli
100 g suszonych śliwek
100 g czarnego sezamu
1/3 szklanki wody

Dodatki:

truskawki, miechunka

Daktyle i śliwki gotujemy 2-3 minuty w wodzie, żeby stały się miękkie, a następ­nie miksujemy na krem razem z wodą, w której się gotowały. Sezam mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Krem z daktyli i śliwek mieszamy ze zmiksowanym czarnym sezamem. Chwilę wyrabiamy, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Następnie dzielimy masę na równe, małe kawałki. Z każ­dego z nich robimy kulkę, którą spłaszczamy i ozdabiamy kawałkami truskawek i połówkami miechunek.

 

Comments

comments