CHLEB RAZOWY Z ZIARNAMI

CHLEB RAZOWY Z ZIARNAMI
1 kg mąki razowej (ok. 6 szklanek)
150 g pszenicy (ok. 1 szklanki)
150 g ziaren słonecznika (ok. I szklanki)
500-750 ml wody
50 g drożdży
250 ml kefiru
1 łyżka oleju
2 łyżki mleka
I łyżka cząbru
I łyżka majeranku
kilka ząbków posiekanego czosnku utartego
z odrobiną soli
I łyżeczka soli
kilka łyżek słonecznika – do posypania
cukier


Dzień wcześniej przygotowujemy pszenicę. Zalewamy
ją przegotowaną, następnie ostudzoną wodą
i zostawiamy na całą noc, żeby pszenica się wymoczyła.
Następnego dnia odccdzamy ziarna
pszenicy na sicie.

Robimy rozczyn z roztartych
drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego
mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy
kilka razy, aby nabrała pulchnośd, wsypujemy
do miski, robimy wgłębienie i wlewamy do
niego rozczyn, kefir, kilka szklanek letniej wody –
dobrze jest na początku wlać dwie szklanki,
a z czasem najwyżej dolewać, gdyż mąka razowa
może być wilgotna i nic będzie potrzebna duża
ilość wody. Dodajemy również wszystkie przygotowane
przyprawy, ziarna słonecznika i olej.

Wyrabiamy je tak długo, żeby ciasto nabrało powietrza
i gdy zacznie odchodzić od naczynia, w którym je
wyrabiamy, dodajemy osączoną pszenicę, ponownie
wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je przez kilka
minut, dzielimy na dwie części i wkładamy do
przygotowanych foremek, tak by wypełniały je do
potowy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Pieczemy przez 60-80 minut w temperaturze
190-200'C.

Comments

comments