Chleb razowy

SKŁADNIKI:

50 dag razowej mąki pszennej, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru,
4 dag drożdży, łyżka otrąb, 10 dag słonecznika łuskanego,
5 dag posiekanych orzechów,
po łyżeczce kolendry, kminku i siemienia lnianego, łyżeczka soli, pieprz i sproszkowana słodka papryka

Przesiać mąkę z solą i proszkiem. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier. Zalać drożdże ciepłą wodą (300 ml) i dobrze wymieszać z częścią mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, zagnieść go z resztą mąki i pozostałymi składnikami (2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba). Dobrze wyrobić.

Podłużną formę wysmarować masłem, obsypać otrębami i włożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać odłożonymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 40 min. Najlepiej zostawić chleb w piekarniku, aż wystygnie.

Comments

comments