Ciasto cebulowe z anchois

Na 8 porcji:

  • 5 czerwonych cebul

  • 3 łyzki oleju

  • 2 łyżki octubalsamicznego

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • 375 g ciasta francuskiego

  • 8 anchois

  • 80 g hiszpańskich oliwek

  • 2 łyzki drobno startego parmezanu

 

  1. Olej rozgrzać na dużej patelni. Cebule pokroić w cienkie plastry i włózyc na patelnie. dusić 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając (uważać, aby cebula się nie przypaliła). Dodac ocet i cukier, wymieszać i gotowac jeszcze ok. 2 minut, następnie wystudzić. 
  2. Prostokatną blache wyłożyc papierem do pieczenia. Włozyc ciasto, formując wysokie brzegi, spód ponakłuwać widelcem. 
  3. Na cieście równomiernie rozłożyc cebulę, a następnie anchois. dodac oliwki, posypac serem i oegano. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do tempersatury180 stopni, piec 20-25 minut. Podawać na ciepło lub zimno. 

 

 

Comments

comments