Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 10 żółtek
  • 12 dag masła
  • po 1 skórce otartej z cytryny i pomarańczy
  • 4 krople esencji migdałowej
  • 1 szklanka rodzynek
    do posmarowania ciasta:
  • jajko roztrzepane z wodą
    do przygotowania form:
  • masło
  • mąka

 

    Sposób wykonania :

Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody zrobić zaczyn i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przesiać do miski 2 szklanki mąki, dodać ciepłe mleko (40ºC), sól i dokładnie wymieszać.
Wlać zaczyn i jeszcze raz wymieszać.
Następnie dodać cukier, żółtka, masło, skórkę z cytryny i pomarańczy, esencjç migdałową i pozostałe 2 szklanki mąki.
Wszystko dobrze wymieszać, a następnie wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od miski.
Zebrać ciasto na dnie miski, przykryć lnianą ściereczką i trzymać przez 2 – 3 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć do trzech małych albo dwóch dużych form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, napełniając je do 1/3 wysokości.
Odstawić na 1 godzinę i 30 minut, żeby ciasto ponownie wyrosło.
Gdy prawie całkowicie wypełni formy, posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC.
Piec 35 – 40 minut, aż powierzchnia nabierze brązowo złocistego koloru, a patyk po nakłuciu ciasta będzie suchy.

Comments

comments