Ciasto sojowe

  • 20 dag mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 4 łyżki mąki sojowej
  • 20 dag mada
  • 12 dag cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 – 6 łyżek syropu z owoców dzikiej róży wymieszanego z sokiem z cytryny
  • 4 łyżki rodzynków
  • 3 łyżki utartych orzechów włoskich
  • 3 łyżki utartych orzechów laskowych
  • sól

Sposób wykonania:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, obtoczyć w mące.Mado utrzeć z cukrem na gadką masę.

Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i odrobinę soli.

Starannie wszystko wymieszać.

Do natłuszczonej formy wyłożyć połowę ciasta, posmarować je syropem z róży i przykryć pozostałym ciastem.

Piec w temperaturze 180oC, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy.

Comments

comments