Ciasto z tuńczyka

Ciasto z tuńczyka:
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki pietruszki
  • 4 gałązki mięty
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 160 g tuńczyka w oleju
  • na ciasto:
  • 165 g mąki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • sól
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 5 łyżek śmietanki 36%
  • margaryna do smarowania blaszki
Ciasto po upieczeniu podaje się lekko ciepłe. Świetnie smakuje z sałatą polaną winegretem.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 min.
Czas chłodzenia: minimum 10 godz.
Czas pieczenia 25 min

 

Jak to zrobić?
1. Najpierw przygotuj marynatę: posiekaj cebulę, czosnek i wymieszaj w misce z winem i oliwą.
2. Pietruszkę i kolendrę umyj, drobno pokrój, a następnie dodaj do marynaty.
3. Oderwij listki mięty od łodyżek, opłucz je, posiekaj i również wrzuć do miski.
4. Delikatnie wymieszaj całość z tuńczykiem. Szczelnie przykryj i wstaw przynajmniej na 10 godz. do lodówki. (Najlepiej jest zostawić tuńczyka w marynacie na 24 godz. w lodówce. Wtedy będziesz miał pewność, że wszystkie smaki dokładnie się wymieszały.)
Ciasto
5. Wymieszaj mąkę, kurkumę, curry, szczyptę soli i proszek do pieczenia,
6. Do drugiej miski wbij 2 całe jaja i 1 żółtko. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość widelcem.
7. Zrób zagłębienie w kopczyku mąki i wlej jajka ze śmietaną.
8. Wymieszaj całość dokładnie. Dodaj tuńczyka z marynatą i znów pomieszaj.
9. Foremkę wysmaruj wewnątrz margaryną i dokładnie obsyp mąką. Wytrzep nadmiar.
10. Przełóż tuńczykowe ciasto do foremki, wyrównaj i przyklep widelcem.
11. Piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
12. Podawaj lekko ciepłe. Możesz skropić ciasto sokiem z cytryny.

Comments

comments