Comber z bakaliami i czekoladą

Comber z bakaliami i czekoladą
  • 20 dag masła
  • 17 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków i gałki muszkatołowej
  • 10 dag daktyli
  • 10 dag fig
  • 15 dag “Mieszanki studenckiej”
  • 5 dag wiśni koktajlowych·
  • 20 dag polewy czekoladowej

    Sposób wykonania :

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny.
Kolejno wbijać jajka, dodać mąkę i migdały, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (odłożyć 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon goździki i gałkę muszkatołową.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na comber, piec około godziny w temperaturze 200ºC.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i wyjąć z formy.
Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową.
Udekorować odłożonymi wiśniami i bakaliami.
Kroić na porcje, gdy polewa całkowicie zastygnie.

 

Comments

comments