Czekoladowa strucla z pistacjami
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag cukru
- 225 ml mleka
- cukier waniliowy
- 10 dag masła
- 4 dag drożdży
- sól
- jajko
- łyżka kremówki
- 18 dag gorzkiej czekolady
- 20 dag suszonych moreli
· 6 dag łuskanych pistacji
Sposób wykonania :
Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść.
Odstawić na 30 minut.
Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem.
Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon.
Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca.
Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200ºC