Czekoladowa strucla z pistacjami

Czekoladowa strucla z pistacjami

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 225 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • sól
  • jajko
  • łyżka kremówki
  • 18 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag suszonych moreli

·  6 dag łuskanych pistacji

 

    Sposób wykonania :

Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść.
Odstawić na 30 minut.

Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem.
Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon.
Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca.
Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200ºC

Comments

comments