Czerwone wino zmniejsza lęk i depresję

Znany jest powód, dla którego wiele osób lubi odpoczywać przy lampce czerwonego wina po stresującym dniu. Dzieje się tak za sprawą resweratrolu, głównego związ­ku występującego w tym alkoholu. To on blokuje sygnały stresowe w mózgu, może również pomóc przy innych zaburzeniach neurologicznych. Naukowcy z University of Buffalo twierdzą, że resweratrol może być skuteczną alternatywą dla leków sto­sowanych w leczeniu depresji i lęków.

Większość środków przeciwdepre- syjnych koncentruje się na serotoninie, podczas gdy bardziej prawdopodobnym winowajcą wywołującym tę chorobę jest kortykosteron, który reguluje reakcję orga­nizmu na stres. Nadmierne napięcie może skutkować zbyt dużą ilością hormonu krążącego w mózgu, co z kolei potencjal­nie przyczynia się do rozwoju depresji lub innych zaburzeń psychicznych, jak twierdzi główny badacz Xiaoxing Yin.

Resweratrol działa na kortykosteron, dlatego może być bardziej skuteczny w walce z depresją i lękami. Aby przete­stować tę teorię, Yin i jego zespół podawali ten związek myszom laboratoryjnym, u których poziom hormonu został wcze­śniej podniesiony. Wyniki badań były obie­cujące, co daje nadzieję, że może również łagodzić depresję lub lęk u ludzi.

Resweratrol znajdziemy w skórce i na­sionach winogron, więc podobne uspoka­jające efekty prawdopodobnie da również spożywanie tych owoców.

Comments

comments