Domowy ketchup

3 kg pomidorów, 250 g cebuli, 200 g cukru (może być mniej), 3/4
szklanki octu 10%, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków,
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżeczki soli

Umyte pomidory obrać ze skórki, podzielić na części, dodać
oczyszczoną i posiekaną cebulę, włożyć do rondla i odparować
(początkowo pod przykryciem). Zagotować pod przykryciem ocet
z przyprawami. Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć przez
sito, dodać sól i cukier oraz przecedzony wywar octowy, wymieszać
i dusić ok. 2 godzin, chroniąc przed przypaleniem. Gdy sos
zgęstnieje, wymieszać i wypełnić nim słoiki lub butelki. Pasteryzować
przez 15 minut.
(źródło: A. Wójcik, K. Nowakowska, T. Kościk, Domowa spiżarnia,
Warszawa [ok. 2010])

ZŁOTA RADA: Domowy keczup można na bieżąco przelewać ze słoików czy butelek
do plastikowej butelki po keczupie sklepowym. Dzięki tej sztuczce uda nam się, być
może, uniknąć kolejnej wymiany zdań z pociechami żalącymi się: „Życie jest niesprawiedliwe,
bo nie możemy jeść keczupu takiego jak wszyscy”.

Comments

comments