Domowy zdrowy majonez

350 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (najbardziej nadaje się
tu olej z pestek winogron, ewentualnie słonecznikowy lub ekologiczny
rzepakowy), 2 łyżeczki musztardy, 1 świeże żółtko jaja kurzego
z hodowli naturalnej lub ekologicznej, sok z ¼ cytryny, sól,
pieprz i cukier do smaku

Przed rozbiciem jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. W naczyniu
zmiksować żółtko z solą, pieprzem i cukrem. Dodać musztardę
i znów dokładnie zmiksować. Wlać troszkę oleju i ubijać, aż masa
będzie puszysta. Czynność tę powtarzać, aż zużyjemy cały olej. Na
koniec wlać sok z cytryny i ubić. Przełożyć do słoiczka i przechowywać
w lodówce.
ZŁOTA RADA: Aby majonez nie zwarzył się podczas miksowania, wszystkie składniki
muszą mieć temperaturę pokojową.

Comments

comments