Drożdże-właściwości zdrowotne


Od dawna uchodzą za idealne źródło witamin z grupy B.
Od niedawna wiemy również, że są nam bliskie genetycznie.
Drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae, do którego zalicza się droż­dże piekarnicze, winiarskie i piwo­warskie, to pierwszy mikroorganizm eukariotyczny, którego DNA udało się odczytać1. Co ważne, dalsze badania wykazały, że genom drożdży jest w 23% podobny do ludzkiego! Zaczęto więc podpatrywać procesy zachodzące w tych jednokomórkowych grzybach, by następnie odnieść je do organi­zmu człowieka. Drożdże stały się np. pomocne w badaniach nad chorobą Alzheimera, wytwarza się z nich również insulinę i szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. I nadal uchodzą za jeden z najskutecz­niejszych środków podnoszących naszą odporność.
 

Dobre na wiosnę
 
Dobroczynny wpływ drożdży na układ immunologiczny to zasługa obecnych w nich witamin z grupy B, zwłaszcza ryboflawiny, która dodatkowo popra­wia stan skóry, włosów i paznokci, a także wzmacnia wzrok, wspomaga leczenie anemii oraz chorób jamy ustnej. Z kolei tiamina (witamina B1) nie tylko wspiera pracę serca, zagro­żonego konsekwencjami grypy, lecz również pomaga zwalczać tak groźne choroby wirusowe jak półpasiec. Witaminy z grupy B są też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Łagodzą napięcia

Comments

comments