Fasolka po baskijsku (Francja)

  • 60 dag fasoli szparagowej
  • 6 pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • kawałki cytryny do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Przyciąć fasolki

.Zagotować wodę w garnku i parzyć w niej strączki przez 5 minut.Następnie odcedzić je i schodzić zimn ą wodą.Ponownie zagotować wodę w garnku i sparzyć w niej pomidory.

Następnie obrać je i usunąć nasiona.Pokroić każdy na 6 równych cząstek.

Obrać i posiekać cebulę.Rozdrobnić ząbki czosnku.Posiekać pietruszkę.

W ciężkim garnku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek.

Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut, na złoty brąz, od czasu do czasu mieszając.

Włożyć do garnka pomidory i smażyć je przez kolejne 3 minuty, mieszając nieustannie. Dodać fasolkę i trochę wody jeśli potrzeba.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Gotować przez 15 – 25 minut (w zależności od wielkości fasolek), aż będ ą kruche. Zdjąć z ognia.Podawać gorące posypane posiekaną pietruszką i przybrane kawałkami cytryny.


Comments

comments