Faszerowany karp w cieście (Wigilia)

Faszerowany karp w cieście (Wigilia)


ryba:

  • 1 sprawiony karp (1,5 kg)
  • przyprawa do ryb
  • 3 średnie cebule
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 pęczki natki lub trybulki
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mąki
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • żółtko
  • łyżka śmietany kremówki (30% tłuszczu)
  • sól, czarny pieprz
    dekoracja:
  • opłukane listki sałaty masłowej lub karbowanej
  • kilka gałązek natki
  • duży pomidor
  •   sparzona wrzątkiem cytryna


Karpia dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć od środka , na zewnątrz solą i przyprawą do ryb.

 

Cebule, opłukaną i osuszoną natkę oraz orzechy włoskie drobno posiekać.
Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić, ale nie rumienić.
Dodać orzechy i natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Rybę napełnić przestudzonym farszem, otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Przygotować kruche ciasto: mąkę zagnieść ze szczyptą soli i 350 ml wody.
Rozwałkować na poprószonej mąką stolnicy do wymiarów 35 x 35 cm
Na środku ostrożnie ułożyć rybę, zawinąć ją w płat ciasta i docisnąć brzegi tak, aby kształt karpia był zachowany.

 

Widelcem zaznaczyć płetwę grzbietową i ogonową.
Zrobić oczy z ziarenek pieprzu.

 

Rybę w cieście ułożyć na nasmarowanej masłem lub olejem blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 30 – 40 minut w temperaturze 200ºC.
Żółtko rozmącić ze śmietaną kremówką, posmarować wierzch ryby na 15 minut przed zakończeniem pieczenia.

 

W tym czasie uważać, aby wierzch ciasta się nie przypalił (na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika można przykryć pergaminem).

 

Duży podłużny półmisek udekorować listkami sałaty, natką oraz różyczkami wykrojonymi z pomidora i cytryny.
Na wierzchu umieścić rybę.

 

Można podawać z bagietką lub chałką.

Comments

comments