Filet z płoci z grzybami

FILET Z PŁOCI Z GRZYBAMI*

 

Składniki: Wykonanie:

  • 2 duże płocie

  • średnia cebula

  • grzyby suszone

  • jajko

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

Płocie filetujemy, starannie pozbawiamy je ości i nie płucząc w wodzie wycieramy do sucha. Solimy do smaku i układamy na talerzu, przesypując delikatnie pieprzem i przekładając płatkami cebuli. Przyciskamy mocno deseczką i odstawiamy na 20 minut.
 
Wymoczone uprzednio suszone grzyby, gotujemy w małej ilości wody i kroimy na cienkie plasterki. Nacinamy płasko filety, wsuwamy po 2-3 plasterki grzyba i spinamy patyczkiem. Obtaczamy w jajku i bułce, smażymy i podajemy, zalewając na półmisku przyrządzonym z pozostałego grzybów gęstym sosem. Amatorom greckiej kuchni podajemy sos na słodko, z rodzynkami. Doskonały z łazankami.

 

Comments

comments