Gofry na maślance


SKŁADNIKI:

175g mąki lOOg ukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 125ml maślanki
  • 200g słodkiej śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (= 2 łyżeczki)
  • parę truskawek do dekoracji
  • olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajka i maślankę ubić mikserem na gładką masę.
  2. Truskawki umyć i pokroić na połówki.
  3. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i ubijać, aż się rozpuści.
  4. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
  5. Gofry smażyć na złoty kolor.
  6. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  7. Podawać z bitą śmietaną i truskawkami.

Comments

comments