Gołąbki GDAŃSKIE

Gołąbki GDAŃSKIE

Skład :

0,5 kg mięsa mielonego

0,5 średniej główki kapusty

1 szkl. Ryżu

1 szkl. Grysiku

1 jajko

1 duża cebula

Sól i pieprz wg smaku

Sposób wykonania :

Kapustę posiekać na tarce ( na grubych oczkach) posolić i odstawić na ok. 10 min. Następnie ją wycisnąć . Do osobnego naczynia dodać mięso mielone , przysmażoną cebulę , sól, pieprz grysik , ryż i wymieszać . Następnie dodajemy wyciśniętą posiekaną kapustę i całość dokładnie wymieszać . Formujemy i obtaczarny w mące , później obsmażamy na złocisty kolor na patelni .

Całość układamy w rondlu (Stojąco) i zalewamy do płowy wodą.

Doprowadzając do wrzenia , gotujemy aż ryż będzie miękki ok. 20 min Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym .

Comments

comments