Hamburgery drobiowe

Hamburgery drobiowe

Składniki

.    1 CZERSTWA KAJZERKA

.    1/2 SZKL. ROSOŁU Z KOSTKI

.    1 SZALOTKA

. 2 -3 PIECZARKI

. 1 ŁYŻKA MASŁA

. 600 G MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA LUB KURCZAKA .

2 JAJKA

. 2 ŁYŻKI POSIEKANEGO KOPERKU . SOK Z CYTRYNY .

  1 SZCZYPTA SOLI

.    1 SZCZYPTA PIEPRZU

. 2 -3 ŁYŻKI MĄKI . 5 -6 ŁYŻEK TARTEJ BUŁKI . 3 -4 ŁYŻKI SEZAMU . 4 ŁYŻKI OLEJU . 4 BUŁKI

. POKROJONE W SŁUPKI WARZYWA ŚWIEŻE I KONSERWOWE

Sposób przygotowania

  1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na Łyżce masła. Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę oraz podsmażoną szalotkę z pieczarkami.
  2. Jajka umyć, Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać Żółtka i posiekany koperek. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.
  3. Masę starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować Płaskie kotlety. Oprószyć je mąką i obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z sezamem.
  4. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bułki włożyć na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroić do środka włożyć Słupki warzyw oraz kotlety.

Comments

comments