Indyk w maladze

Indyk w maladze

Składniki:

  • 400 g pieczonej piersi indyka
  • 500 ml rosołu drobiowo-cielęcego (najlepiej z giczy cielęciej)
  • 100 ml malagi
  • 2 brzoskwinie z kompotu (pół brzoskwini na jedną porcję potrawy)
  • 1 pomarańcza, kilka czarnych i zielonych winogron
  • 15 g żelatyny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żelatynę moczymy w zimnym , odtłuszczonym i sklarowanym rosole, po czym podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i malagę. Jeśli nie dysponujemy oryginalną malagą, możemy użyć innego słodkiego wina gronowego, odrobiny nalewki lub wódki owocowej.

 

Pier indyka kroimy w ukośne plastry. Układamy je obok siebie na półmisku lub po jednym na talerzykach.

 

Przyozdabiami pokrojonymi w plastry brzoskwiniami, połowkami winogron i cząstkami obranej  ze skóry i włókien pomarańczy. Kilkakrotnie polewamy wystudzonym rosołem z żelatyną i malagą.

 

Comments

comments