Jagody i gorzka czekolada: źródła młodości

Zdaniem naukowców włączenie tych składników do diety
opóźnia pojawienie się zmarszczek. Oba są cennymi
źródłami flawonoidów, które wspomagają DNA i chronią
telomery przed skróceniem, w ten sposób przyczyniając się
do zachowania młodości każdej komórki organizmu.
Inne bogate źródło flawonoidów to czerwone winogrona.
Naukowcy są przekonani, że także umiarkowane spożywanie
czerwonego wina pozwala zachować młodość.


Zespół brytyjskich ekspertów pod kierownictwemdr Evy Latorre przeprowadził testy w laboratorium, sprawdzając potencjalny efekt odmładzający flawonoidów i resweratrolu również występującego
w winogronach. Okazało się,że w komórkach poddanych działaniu
tych substancji spowolnieniu uległyprocesy starzenia, a nawet udało
się je odmłodzić – pozytywne efektymożna było zauważyć już po kilku
godzinach!
– Kiedy zauważyłam, że niektórez komórek stają się coraz młodsze,
nie mogłam uwierzyć – powiedziaładr Latorre. – Stare komórki wyglądały
jak młode. Powtórzyłam eksperymentkilkakrotnie i za każdym razem
otrzymywałam taki sam wynik.

BMC Cell Biol 2017; 18: 31

Comments

comments