Jajka w pikantnym sosie

SKŁADNIKI:

  • 8 jajek
  • 10 średnich pomidorów
  • 25 dag długoziarnistego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżeczka wywaru warzywnego lub rosołu (w proszku)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Wsypać ryż do garnka, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody.

Krótko zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 20 minut. Ugotować jajka na twardo (około 10 minut).

Zalać zimną wodą, ostudzić.Obrać, pokroić na połówki.Obrać i umyć cebulę, posiekać lub pokroić w drobn ą kostkę.Opukać i osuszyć szczypiorek, również drobno posiekać.Zdjąć skórkę z pomidorów.

W tym celu naciąć je poprzecznie, umieścić na sitku i dobrze przelać wrzątkiem. Pokroić miąższ na kawałki, a potem przetrzeć przez gęste sitko do drugiego naczynia. Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę.

Dodać przetarte pomidory, wymieszać, zagotować.Wsypać łyżeczkę rosołu, ponownie zagotować.Doprawić sos pomidorowy do smaku solą i białym pieprzem.Wrzucić połowę szczypiorku.

Wyłożyć sos do miski, na wierzchu ułożyć połówki jajek. Posypać całość resztą posiekanego szczypiorku.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Comments

comments