Kapusta faszerowana ryżem z dodatkami i Polewka zacierkowa

. Przygotować kilka­naście dużych liści kapusty, zanurzając je w gorącej wodzie, aby zmię­kły. Ugotować 1 i 1/2 szklanki ryżu w 4 szklankach osolonej wody. W połowie gotowania można dodać 1/2 szklanki mączki sojowej albo po ugotowaniu 1 szklankę, ugotowanego osobno, łuskanego grochu. Do ryżu dodać ponadto usmażoną, pokrojoną drobno dużą cebulę oraz tak samo pokrojone i usmażone pieczarki (ok. 20 dag). Można też wsypać 2 łyżki posiekanych orzechów lub ziaren słonecznikowych, ale niekoniecznie. Wśród przypraw nie może zabraknąć ziołowego pieprzu. Inne przypra­wy ziołowe dodawać według upodobania: tymianek, kurkuma, rozma­ryn, lebiodka itp. Tak przyrządzony farsz zawija się w liście kapusty. Na dno emaliowanego garnka ułożyć warstwę pozostałych, drobniejszych liści kapusty, a na nie układać ciasno przygotowane „gołąbki”. Zalać wrzącą wodą z 2 łyżkami oleju roślinnego, osolić do smaku, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. półtorej godziny).

Zebrać trochę płynu z kapusty, ostudzić, wymieszać z 2 łyżkami mąki pszennej razowej pół na pół z kukurydzianą oraz z 1 łyżką koncentratu pomidorowego lub z przetartymi, świeżymi pomidorami. Wlać do kapu­sty i potrząsnąć garnkiem, aby zaprawę rozprowadzić równomiernie i jeszcze raz zagotować. Taka potrawa podgrzana na drugi dzień jest je­szcze smaczniejsza niż świeża. Jeść ją można z tłuczonymi ziemniaka­mi.

Jeżeli kapustę podamy na drugie danie obiadowe, to jako zupę radzę ugotować polewkę zacierkową

Polewka zacierkowa. Przyrządzić wywar jarzynowy z dwóch mar­chewek i jednej pietruszki lub pół selera, razem z 4 ziarenkami angiel­skiego ziela i dwoma listkami laurowymi. Po ugotowaniu listki i zielę wyjąć, jarzynki pokroić w paski i rzucić na to 1 i 1/2 szklanki zaciere- czek zrobionych ze świeżo zmielonej pszennej mąki razowej. Gotować 5 minut.

Taki zestaw obiadowy dobrze jest poprzedzić jakąś sezonową su­rówką, na przykład z pomidorów, świeżych ogórków i jajka na twardo, wszystko pokrojone w kostkę, lekko posolone, przyprawione drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem i zalane sosem vinegret.

Po takim obiedzie wystarczy na kolację zjeść 2 jabłka albo porcję malin, truskawek lub innych świeżych owoców. Smacznego!

Comments

comments