KAPUSTA PEKIŃSKA-UPRAWA, WŁAŚCIWOŚCI

KAPUSTA PEKIŃSKA
KAPUSTA PRKIŃSKA
 
Kapustę pekińską łatwo pomylić ze zbliżoną do niej odmianą kapusty
chińskiej. Aby uniknąć takich pomyłek, zapamiętajmy, że kapusta
chińska jest rośliną bezgłówkową o luźno rozstawionych
liściach, kapusto pekińska natomiast ma wyraźniej uformowane
główki, bardziej podobne do główek sałaty rzymskiej niż do kapusty.

Żółto lub ciemnozielone liście, osadzone na szerokich ogonkach,
mają kształt łopatkowaty lub owalny. Wewnętrzne liście są
o wiele jaśniejsze – kremowe, a często niemal zupełnie białe. W zależności
od odmiany kapusty, powierzchnia liśia jest mniej lub bardziej
pomarszczona.
 
Uprawa. Kapusta pekińska zaaklimatyzowała się w na:szym kraju
i dobrze nawet znosi krótkie okresy przymrozków do -4° C. Najlepiej
jednak rośnie w temperaturze 13-16°C. Najodpowiedniejsza do jej
uprawy jest gleba zasobna w związki organiczne i długo utrzymująca
wilgoć. Na działce lub w ogródku sadzimy kapustę w tych
miejscach, gdzie dobrze udają się ogórki i kalafiory. Miejsca te powinny
być osłonięte przed silnymi wiatrami.
 
Kapusta pekińska wykazuje tendencje do wypuszczania pędów
nasiennych jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości. Ponieważ
zjawisko to jest związane z długością dnia, wysiew gruntowy powinien
się odbywać w trzeciej dekadzie lipca, najpóźniej zaś na początku sierpnia,
gdy dni są już krótsze. '
 
Roślina ta źle znosi przesadzanie, dlatego najlepiej wysiewać jq
wprost do gruntu, zużywając 3-4 g nasion na ar. Zacznie ona
wschodzić już po trzech dniach. Zbiór kapusty pekińskiej -: w miarę
wyksztakenia się jej główek – następuje od października do grudnia.
 
 
Na surówkę można wycinać nie sformowane jeszcze główki lub
rozety liści, które mają większą wartość odżywczą.
 
Wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest bogata w cenne składniki,
jak białko (zawiera go dwukrotnie więcej niż biała kapusta),
cukry, tłuszcze i sole mineralne. Nade wszystko jednak obfituje
w witaminę C i karoten.
Uprawa tej rośliny ma ogromne znaczenie praktyczne dzięki temu,
że jest ona dostępna do spożycia w stanie surowym właśnie w tych
miesiącach, w których odczuwa się największy brak świeżych warzyw.

Comments

comments