Karp zapiekany

Karp zapiekany

Przepis na karpia zapiekanego

Składniki:
1 karp o wadze 1-1,2 kg
80 dkg ziemniaków
15 dkg słoniny wędzonej
2 łyżki oleju lub smalcu
1 duża cebula
3 strąki zielonej papryki
25 dkg pomidorów obranych ze skórki
1-1,5 szklanki śmietany
5 dkg masła
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, sól 

Rybę oczyścić, wypatroszyć, umyć, odciąć głowę oraz ogon. Tułów
przekroić wzdłuż na połowę i wyfiletować. Ponacinać rybę co 2-3 cm
i w nacięcia powkładać cienkie paski słoniny. Tak przygotowanego
karpia lekko posolić i odłożyć na pół godziny. Ziemniaki ugotować
w łupinach, po czym obrać, pokroić w plasterki i nałożyć na dno podłużnego
naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków położyć
naszpikowane słoniną połówki karpia. Pozostałą słoninę zasmażyć,
na tłuszczu zarumienić drobno posiekaną cebulę, dodać pół łyżeczki
papryki mielonej i wymieszać.

 

 

Comments

comments