Kluseczki serowe w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

50 dag chudego twarogu
• 1,2 kg pomidorów
• 3 – 4 cebule
• 2 jajka
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła roślinnego
• 2 łyżki tartej goudy
• 1 łyżka grysiku
• 1 łyżka mąki
• 1 pęczek świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
• 1 ząbek, czosnku
• tarta gałka muszkatołowa
• słodka papryka
• grubo mielony pieprz do posypania
• sól, pieprz

Zagnieść twaróg z jajkami, grysikiem i mąką ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem, papryką i tartą gałką muszkatołową.
Dwiema łyżkami uformować z masy osiem klusek, włożyć ostrożnie do garnka z zagotowaną, lekko osoloną wodą.
Przykryć garnek częściowo pokrywką, gotować kluski 12-15 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do silnego wrzenia wody.
Obrać czosnek i cebulę.
Cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę.
Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Naciąć poprzecznie pomidory, włożyć na chwilę do wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki. Pokroić pomidory na kawałki.
Zeszklić w garnku na łyżce tłuszczu czosnek i cebulę, wrzucić pomidory (i ewentualnie suszoną bazylię), zagotować.
Zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę.
Wrzucić do sosu, mieszać tak dugo, aż kulka się rozpuści.
Ponownie zagotować sos, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Opukać i osuszyć świeże zioła, połowę posiekać, wymieszać z sosem.
Wlać sos do głębokiego naczynia, włożyć kluski.
Posypać danie utartym żółtym serem i grubo mielonym pieprzem.
Udekorować resztą bazylii.

Comments

comments