Knedle serowe 

Knedle serowe              

Składniki:

20 dag sera twarogowego

3 jajka

1.5 szklanki mąki

60 dag ugotowanych ziemniaków

około 50 dag niezbyt dużych truskawek

6 dag tłuszczu

2-3 łyżki lekko zrumienionej tartej bułki

Przygotowanie:

Ser i ziemniaki zemleć w maszynce. Masę wymieszać z jajkami, a następnie dodać mąkę i szybko zarobić ciasto. Uformować w wałki o średnicy około 5 cm. zrobić z nich placuszki. Zawijać umyte i osuszone z wody truskawki i formować podłużne kule.

Knedle gotować od razu. Ugotowane i dobrze osączone z wody kłaść porcjami do miski ze stopniowo nasypaną tartą bułką, potrząsnąć, aby dokoła obsypane bułką. Skropić stopionym tłuszczem. Oddzielnie podać cukier.

Comments

comments