Kotleciki serowe z salsą pomidorowo-ogórkową

SKŁADNIKI:

  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 2 jaja
  • 8 plastrów ementalera lub goudy (grubości 1 cm, po ok. 60 g)
  • 2 łyżki margaryny

Sposób wykonania:

Ogórek umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i posiekać.

Warzywa włożyć do miski.

Sok cytrynowy wymieszać z solą, pieprzem i oliwą, polać warzywa, wymieszać .Na jeden talerz wsypać mąkę, na drugi bułkę tartą.

W głębokim talerzu rozkłócić jaja, doprawić pieprzem.

Plastry sera obrać ze skórki, dokładnie obtoczyć w mące, jajach i buce tartej. Kotlety smażyć na roztopionej margarynie na średnim ogniu 3 minuty z każdej strony.Wyłożyć na podgrzane talerze, podawać z salsą i ewentualnie z sałatą

Comments

comments