KTÓRE ZBOŻE MA NAJ-LEPSZY GLUTEN?

Okazuje się, że żyto jest jed­nym z najzdrowszych źródeł białka spędzającego sen z powiek osobom z celiakią. Używany do wypieku chleba zakwas żytni obfituje przy tym w bakterie kwasu mlekowego, które usprawniają mikrobiotę jelitową, kontrolują meta­bolizm insuliny i zmniejszają ryzyko cukrzycy.

Według naukowców z Uni- versity of Eastern Finland bakterie kwasu mlekowego wywołują także pozytywną reakcję łańcuchową, która zmniejsza zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, co może ograniczyć ryzyko udaru mózgu.

Chociaż korzyści zdrowotne płynące ze spożywania żyta są znane od dawna, dotąd na­ukowcy nie badali procesów biologicznych, które zachodzą pod jego wpływem. Fińscy uczeni zaczęli zatem przepro­wadzać testy na myszach la­boratoryjnych, których wyniki pokazały, że zboże to zawiera związki bioaktywne oraz fitochemiczne działające jako przeciwutleniacze, a ich ko­rzyści zdrowotne są wzmac­niane przez bakterie jelitowe

Comments

comments