Makaron domowy

Makaron domowy

Składniki:

  • ​3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Usypać kopiec, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby stopniowo dolewac wody. 

Wyrobione na jednolitą masę ciasto rozwałkować na cienkie placki i pozostawić do wyschnięcia. 

Kiedy placki obeschną,  pokroić je w paski szerokości około 3-5 cm. Paski ciasta ułożyc jeden na drugim i ostrym nożem kroić cienke kluseczki. Następnie gotować je we wrzącej, osolonej wodzie.

Po wypłynięciu na wierzch odcedzić kluski i polać zimna wodą, aby się nie posklejały. 

Makaron domowy można również wysuszyć na ściereczce i przechowywać w papierowej torbie. 

 

Comments

comments