Makaron domowy

Makaron domowy
SKŁDNIKI: 
3 szkl. mąki
3 jajka
1/3 szkl. wody
szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę. Usypać
kopiec, zrolbić wgłębienie, wbić jajka,
dodać sól i wyrabiać ciasto. W razie
potrzeby stopniowo dolewać wody.
 
Wyrobione na jednolitą masę ciasto
rozwałkować na cienkie placki i pozostawić
do wyschnięcia.
 
Kiedy placki obeschną, pokroić je w paski
szerokości około 3-5 cm.
Paski ciasta ułożyć jeden na drugim i ostrym nożem kroić
cienkie kluseczki.
 
Następnie gotować je we wrzącej, osolonej wodzie.
Po wypłynięciu na wierzch odcedzić
kluski i polać zimną wodą, aby się nie
posklejały.
 
Makaron domowy można również
wysuszyć na ściereczce i przechować
w papierowej torbie.
 

Comments

comments