Mieszana sałatka z jogurtem ziołowym

Mieszana sałatka z jogurtem ziołowym
  • czas wykonania:  około 40 minut
  • ok 360 kcal
  • podawać z tostem z maki pełnoziarnistej
Składniki:
  • 150 g dymki
  • 150 g marchewki
  • 2 małe sałaty radicchio
  • 1 średnia endywia
  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 8 łyżek białego octu winnego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 200 g jogurtu pełnotłustego
  • 5 łyżek siekanych mieszanych ziół (np.natki, trybuli, tymianku i estragonu)
  • 100 g parmezanu (w kawałku)

1.Pokroić dymkę na cienkie talarki, a marchewkę w plasterki

 

2.Radicchio i endywlę pokroić na małe kawałki. Głąby i wszystkie twarde części liści wyciąć. Sałaty ostrożnie osuszyć i włożyć do miski.

 

3. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na niej grzyby przez ok. 5 minut, a następnie podlać je 4 łyżkami octu i doprawić solą i pieprzem. Grzyby jeszcze raz krótko podgrzać, przełożyć na sito i ostudzić. 

 

4.Czosnek oraz szalotki obrać, drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, ziołami oraz resztą octu i doprawić solą i pieprzem. 

 

5. W misce wymieszać marchewkę, dymkę, sałaty oraz pieczarki. Całość zalać sosem jogurtowym i ponownie dobrze wymieszać. 

 

6. Sałatkę rozłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.

 

RADA:

Radicchio zawiera ważną dla funkcjonowania ludzkiego organizmu, gorzkawa substancję, która znajduje się głównie w białych częściach liści, dlatego sałatki przyrządzane z udziałem radicchio mają lekko gorzkawy smak. 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments