Nalewka agrestowa

AGREST – krzew owocowy o kolczastych pędach i liściach trój- lub pięcioczęściowych. Kwiaty pojedyncze lub w gronach, drobne, żółtawe lub czerwonawe. Owocem jest czerwona lub zielona jagoda kształtu kulistego lub owalnego czasami pokryta włoskami. Kwitnie w kwietniu. Owocuje w sierpniu. Zawiera pektynę, witaminy (A, B, C, P) oraz łatwo przyswajalne fosfor, miedź i żelazo.

Kilogram dojrzałych owoców agrestu szybko umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek. Włożyć do słoja i lekko zmiaż­dżyć, aby owoce popękały. Dodać pół kilograma cukru, laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru. Zalać litrem wódki (50%) zrobionej ze spirytusu. Przez dwa tygodnie szczelnie za­mknięty słój trzymać w ciepłym i ‘słonecznym miejscu. Prze- . cedzić przez sito, a potem przefiltrować przez bibułę filtra­cyjną przed zlaniem” do butelek. Butelki szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.

SKŁADNIKI: 1 kg dojrzałego agrestu, 0,5 kg cukru, laska wanilii, kawałek korzenia imbiru, 1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu.

DZIAŁANIE:

^ Środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psy­chicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infek­cjach.

DAWKOWANIE:

Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.

Comments

comments