NALEWKA ALOESOWA

ALOESY – są wolno rosnącymi roślinami, pochodzącymi z Półwy­spu Arabskiego. Liście uzbrojone są w haczykowate ząbki i kolce. Są grube i wypełnione śluzem. Roślina doniczkowa niekłopotliwa w pielęgnacji, której liście zawierają sok o zadziwiających właściwo­ściach leczniczych i regenerujących. Zawiera aloinę i jej pochodne, żywice oraz biologiczne stymulatory. Znamy około 350 gatunków aloesu.

Z rośliny w wieku trzech do pięciu lat, nie podlewanej uprzednio przez dwa tygodnie, odłamać kilka dolnych liści. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa (nie elektrycznej) lub w inny sposób zgnieść, uzyskując sok i rozdrobniony miąższ. Zmieszać z taką samą ilością miodu i czerwonego wina i od­stawić do ciemnego i chłodnego miejsca na dwa tygodnie.

SKŁADNIKI: liście aloesu, miód, czerwone wino, ewentualnie spirytus.

DZIAŁANIE: Substancję wciera się w rany i stłuczenia, sok aloesu używany jest jako środek na oparzenia, a także wewnętrznie jako środek uspa­kajający. W domowym leczeniu w postaci nalewki stosowany przy schorzeniach przewodu pokarmowego oraz chorobach płuc i wczesnej chorobie nowotworowej

DAWKOWANIE:

Pić przy wrzodach przewodu pokarmowego łyżeczkę od herbaty raz dziennie po jedzeniu. Po trzech dniach można zwiększyć daw­kę do trzech łyżek trzy razy dziennie.

Taką sama nalewkę wzbogaconą spirytusem w ilości siódmej czę­ści użytego do nalewki czerwonego wina pić po dziesięć kropli na czczo przy katarach żołądka i jelit.

Comments

comments