NALEWKA ANYŻÓWKA

ANYŻ – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centy­metrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzy­sta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego. Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. W owocach tłuszcz, związki białkowe, wę­glowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.

Do szklanego słoja ułożyć: piętnaście gramów całych owo­ców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia de- kagramów cukru. Zalać litrem wódki (50%) zrobionej ze spi­rytusu. Przez miesiąc słój szczelnie zamknięty trzymać w cie­płym miejscu. Po tym czasie zlać, filtrując przez bibułę filtra­cyjną. Odstawić na trzy’do sześciu miesięcy, aby dobrze doj­rzała.

SKŁADNIKI: 15 g owoców biedrzeńca anyżu, 5 g anyżu gwiazdkowe­go, laska wanilii, 5 goździków, sok z cytryny, 20 dkg cu­kru, 1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu.

DZIAŁANIE:

Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawno- ściach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocni­czo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i pomaga trawić.

DAWKOWANIE:

P

Comments

comments