OBWARZANKI

OBWARZANKI
5 0 0 g m ą k i (ok. 3 szklanek)
I jajko
20 g drożdży
125 ml mleka
I łyżka masła
pół łyżki cukru
pół tyzeczki solt
l jajko i 2 łyżki mleka
do posmarowania

Makę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności.
Wszystkie składniki łączymy od razu: mąkę,
cukier, sól. pokruszone drożdże, mleko i stopione
ochłodzone masło. Dobrze i cierpliwi; wyrabiamy,
i następnie robimy z ciasta cienkie wałeczki,
z ktćrych lepimy okrągłe obwarzanki albo precelki.
 
Układamy je od razu na posmarowanej masłem
blasze i czekamy, aż urosną . Wtedy smarujemy je
ubitym z wodą lub mlekiem jajkiem i wstawiamy
na 10 minut do piekarnika nagrz anego io 2005C.

Comments

comments