OBWARZANKI

OBWARZANKI
500 g mąki (ok. 3 szklanek)
I jajko
20 g drożdży
125 ml mleka
I łyżka masła
pół łyżki cukru
pół tyzeczki soli
l jajko i 2 łyżki mleka
do posmarowania

Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności.
Wszystkie składniki łączymy od razu: mąkę,
cukier, sól. pokruszone drożdże, mleko i stopione
ochłodzone masło. Dobrze i cierpliwie wyrabiamy,
i następnie robimy z ciasta cienkie wałeczki,
z których lepimy okrągłe obwarzanki albo precelki.
 
Układamy je od razu na posmarowanej masłem
blasze i czekamy, aż urosną . Wtedy smarujemy je
ubitym z wodą lub mlekiem jajkiem i wstawiamy
na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni .

Comments

comments