Pasztet z fasoli i kaszy

SKŁADNIKI:

2 szklanki fasoli (może być różnych odmian i kolorów), po pół szklanki kaszy gryczanej i pęczaku, szklanka płatków owsianych, 4 cebule, 2 marchwie, pietruszka, średni seler, 3-4 ząbki czosnku, 3-4 jaja, pół szklanki oleju, 5 dag drożdży, majeranek, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

Kaszę gryczaną i pęczak ugotować (osobno) na sypko. Fasolę zalać wrzątkiem, moczyć 2 godz., następnie odcedzić i ugotować w świeżej wodzie. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, resztę warzyw zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić razem na oleju. Pod koniec duszenia dodać rozkruszone, bardzo świeże drożdże i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Wystudzić. Fasolę i kaszę zemleć w maszynce, dodać warzywa, płatki owsiane, jaja, posiekaną natkę, przyprawić do smaku. Wyrobić masę. Wyłożyć do natłuszczonych i wysypanych tartą bułką foremek i piec ok. 1 godz. Podawać na zimno z pieczywem jako przekąskę lub na ciepło jako danie obiadowe.

Comments

comments