Pieczeń pachnąca pomarańczą

  • Duży filet z piersi indyka (ponad 1 kg)
  • * 3/4 szklanki niesłodzonego soku z pomarańczy
  • skórka starta z połowy wyszorowanej pomarańczy
  • * 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego, przeznaczonego do smażenia * 2 łyżki niskosłodzonego dżemu morelowego lub pomarańczowego * gałka muszkatołowa * biały pieprz * sól

• Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z pomarań­czy zmiksowaną z trzema łyżkami soku, oprószyć odrobiną gałki muszkato­łowej, pieprzem i solą, za­winąć w folię i na 2 godzi­ny włożyć do lodówki.

Po­tem zrumienić ze wszyst­kich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć dobrytłanki, skropić i podlać sokiem z pomarańczy, przykryć, wstawić do pie­karnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 min. Od czasu do czasu przewracać i polewać mięso sosem z dna brytfanny. Po 50 mi­nutach odkryć brytfannę, lekko posmarować mięso podgrzanym dżemem morelowym lub pomarańczo­wym i piec odkryte jeszcze 20 min.

Zrumienione i upieczone mięso wystudzić w brytfannie, potem dobrze schłodzić i pokroić w cienkie plastry. Przed podaniem podgrzać. Serwować z plastrami soczystych owoców, np. pomarańczy i melona.

Comments

comments