Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska
1,5 kg mielonego mięsa (po 50 dag cielęciny, wołowiny i wieprzowiny), szklanka bulionu cielęcego lub z kostki rosołowej 10 faf, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki tymianku, 3 łyżki przyprawy Kuronia lub jarzynki, po łyżce suszonej cebuli i pieprzu, 2 łyżki masła, łyżka tartej bułki

Do miski widadamy mielone mięso; wbijamy 2 jaja; dodajemy suszoną cebulę; przyprawy i zmiażdżony czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami bulion.
 Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
8 jaj gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odl<rawamy piętki, tak aby widoczne było żółtko.
 Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony/ formujemy z mięsa zgrabny wałek
Mięso zsuwamy z folii wprost do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 40 minut.

Comments

comments