PIECZONA KIEŁBASA Z JABŁKAMI

PIECZONA KIEŁBASA Z JABŁKAMI

5 kawałków białej kiełbasy

• 3 duże jabłka

• cebula

  • 1/2 szklanki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru • skórka i sok z cytryny

• łyżeczka mąki ziemniaczanej

• 2 łyżki oleju

■ Z umytych jabłek usunąć gniazda na­sienne. Dwa owoce podzielić na ósem­ki, zaś trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżki wody, cyna­mon, imbir, skórkę otartą z cytryny, a także wyciśnięty z niej sok. Jabłko wraz z dodatkami dusić 15 min.

  • Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
  • Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyż­kach oleju, następnie przełożyć do żaro­odpornego naczynia, obłożyć ósemka­mi jabłek, zalać sosem, zapiekać 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Comments

comments