Pierogi przepis na ciasto

Składniki:

  •  50 dag mąki (najczęściej używam poznńnskiej, typ 500)
  • ok. 1 szklanki9 ciepłej wody, 1 jajko

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagęebienie, wbijamy jajko, wlewamy troche wody.

Mieszamy z coraz wiekszą ilością mąki, dolewając stopniowo wody. Zagniatamy ciasto (powinno

być miękkiew i elastyczne) i pozostawiamy na 30 minut przykryte miską.

  • Bierzemy po kawałku ciasta, cienko rozwałkujemy i wycinamy krązki szklanka lub kieliszkiem.

Rozkładamy na krążki dowolne nadzienie i zlepiamy pierogi. 

  • Póki nie zrobimy wszystkich pierogów, należy przykryć je ściereczką, gdyż wyschniete mogą

popękać podczas gotowania. 

  • Gotujemy pierogi w dużej ilości osolonej wody. Po wrzuceniu na wrzątek lekko mieszamy 

drewniana łyżką, a gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 min. i wyjmujemy. 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Ten wpis został opublikowany w kategorii PIEROGI. Dodaj do ulubionych permalink.