Pierogi z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym

ciasto:
^ 200 g pszennej mąki
^ 120 g masła ^ 2 żółtka
^ 1 łyżka gęstej, kwaśnej
śmietany ^ szczypta soli
farsz:
^ grzyby wcześniej ugotowane
na wywar do barszczu (100 g)
^ 1 mała cebula ^ 1 łyżka
masła ^ sól i pieprz

 

Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je najpierw nożem
(masło musi być miękkie), potem zagnieść, uformować w kulę,
owinąć folią plastikową i odstawić na 30 min do lodówki.


Na patelni stopić masło, zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę,
dodać posiekane drobniutko grzyby, przesmażyć, doprawić solą
i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić do wystygnięcia.


Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem do wina
kółka, na każde kłaść nieco farszu, dokładnie zlepić brzegi,
ułożyć na blasze i piec w piekarniku, aż pierożki się zezłocą.
Podawać na ciepło razem z barszczem (można odgrzać
w piekarniku).

Comments

comments