Pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym

 

Ciasto:

  • 200 g pszennej mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łżka gęstej, kaśnej śmietany
  • szczypta soli

Farsz:

  • grzyby wczesniej ugotowane na wywar do barszczu(100 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyzka masla
  • sól i pieprz

Na desce połączyc składniki ciasta, siekając je najpierw ożem (masło musi byc miękkie), potem zgnieść, uformoać w kulkę, owinąc folią plastikowa i odstawic na 30 min do lodówki.

Na patelni stopic masło, zeszklic bardzo drobno posiekaną cebulę, dodac posiekane drobniutko grzyby, przesmazyć, doprawić solą i wieżo zmielonym pieprzem, odstawic do wystygnięcia.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem do wina kółka, na każde kłaśc nieco farszu, dokładnie zlepic brzegi, ułozyc na blasze i piec w piekarniku, aż pierożki się zezłocą. 

Podawać na ciepło razem z barszczem (można odgrzać w piekarniku).

 

 

 

Comments

comments