Pikantny gulasz z karmazyna

Pikantny gulasz z karmazyna

700 g filetów z karmazyna, sok z cytryny, sól. 2 łyżeczki przypraw (curry, mielo­ny pieprz, estragon. ziarna jałowca i ziela angielskiego, liść laurowy), 50 g wę­dzonego boczku. 2 cebule. 1 łyżka mąki. 1 szklanka bulionu z kostki rosołowej. 3 łyżki przecieru pomidorowego, mielona papryka, cukier, ewentualnie 1/2 szklan­ki śmietany.

Filety opłukać i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1/2 godz. Następnie posolić, wymieszać z pokruszonymi przy­prawami i wstawić do lodówki na 1 godz. Boczek pokroić na drobną kostkę i stopić. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Wrzucić do boczku i zrumie- nić. Całość oprószyć mąką, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać przecier pomidorowy i gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawić do sma­ku solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i cukrem. Do sosu włożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Potrawę można zapra­wić śmietaną

Comments

comments